I förra veckan var jag hos mormor och bakade flottyrkransar eller munkar som man kallar dem idag. En riktig kaloribomb men ack så gott. Mormor har nu fyllt 90 och man måste ju passa på att träffa henne när man kan samt ta del av alla goa gamla recept som hon har.
Några av mina vänner frågade om receptet så jag tänkte det är väl lika bra att lägga ut det här på bloggen så kan ju flera ta del av det.
Du behöver följande.
1 ägg
smör 1,5-2 matsked smältsmör
1 kopp vispgrädde ca 1,5 dl
2 matskedar socker
vetemjöl tills den du kan knåda degen ca 5 dl.
2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
citronskal och citronsaft om du har citron hemma. Nu hade vi ingen citron så vi körde utan.
500 gram kokosfett att fritera kransarna i.
Här vänder mormor kransarna i socker så är dem strax klara.
GÖR SÅ HÄR
- 1. Vispa ägg och socker poröst.Tillsätt grädden,ev.citronsaft eller skal och det smälta matfettet.Blanda det mesta av mjölet med bakpulvret och vänd ner det.
- Slå upp degen på mjölat bakbord.Arbeta i lite mer mjöl så att den inte kladdar.Rulla degen till smala längder.Skär dem i 20 cm långa bitar och forma dem till ringar.Nyp ihop. Mormor har ett pepparkaksmått som är specialgjort som består av två ringar som man kan skapa en munk. Alternativ kan man använda vanligt pepparkaksmått och sedan ta en kork för att köra hålen med i mitten på pepparkakan.
- Lägg ned 4-6 kransar i taget i den varma grytan
- Värm fettet till 180 grader.Använd termometer eller gör brödprovet.Låt locket till kastrullen ligga bredvid.Om oljan skulle ta eld,lägg på locket.Frittera ca 1 min på varje sida.
- Ta upp ringarna och låt dem rinna av på hushållspapper.Vänd dem sedan i strösocker.
Dryckestips: Kaffe
Ät dem gärna varma eller värm dem i mikro eller ugn så är de godast.
Smakligspis.
//Jögge. God Jul på er alla.